HTML

Dragunov

A blogot ÉN írom, saját véleményem, saját szakértelmem szerint. Kommentálhatsz, de ha ezt nem kultúráltan csinálod, leszarom.

Friss topikok

  • gibzin: LoL, az értelmiségi kommentekből látszik, hogy tényleg a 10 millió fegyverszakértő országa vagyunk... (2013.07.27. 10:33) .45 ACP vs. 9mm Luger/Parabellum
  • Mikrobi: Azért acélmagos, hogy ne roncsoljon annyira. A rendőrségnél nem az ölés a cél, ellentétben a katon... (2011.05.08. 16:30) AP
  • Snyika14: jah és érdeklődnék mikor lesz új cikk? mert nagyon tetszik a blog alapötlete és ha lesznek új cikk... (2009.06.20. 12:45) Gázpisztolyok
  • boxerw: Sziasztok. Tetszik az oldal, biztos mennni fog. Pár évet eltöltöttem anno Jugoszl. területén, 91-9... (2007.08.02. 19:38) First Blood
  • ATRK: Üdv Rik! Meghívás elfogadva. A teljesítés ideje ismeretlen :) De ha ott vagyok, mégsem kereshetem ... (2007.05.26. 00:12) Gondolatok a Széna térről

Linkblog

Gondolatok a Széna térről

2007.05.08. 22:52 Dragunov

Hogy lehet az, hogy egy jól kiképzett terrorelhárító egység csak úgy tud semlegesíteni egy bankrablót, hogy közben két túsz megsebesül? Talán azért mert nem voltak elég jól kiképezve? Rendőr szakértők szerint a töltények miatt történhetett. Mert ugye nem csak a lőszer típusa számít, hanem a lövedék típusa is. Nem tudhatom pontosan, de szerintem a terrorelhárító egységnél az MP-5-ös géppisztoly FMJ(Full Metal Jacket) lövedékkel van ellátva. Mert ugye az FMJ lövedékeknek nagyobb az átütő képességük, viszont nem gombásodnak föl annyira, mint a JSP(Jacketed Soft Point) vagy a JHP(Jacketed Hollow Point) töltéyek. Biztos azért van ez a fajta lövedék rendszeresítve, mert feltételezik, hogy az elkövetőkön van golyóálló mellény. Viszont a JSP vagy JHP lövedékeknek nagyobb a megállító erejük, főleg a JHP-nek, mert az ugye üreges hegyű is, jobban deformálódik. Szóval a rendőr szakértők szerint úgy sebesülhettek meg civilek is, hogy a lövedékek áthatoltak az elkövető testén. Ezért, és még egyéb okok miatt döntött ugy a rendőrség, hogy megváltoztatja a lövedék típusát, méghozzá JHP-re. 

1: Fém köpeny

2: Ólom mag

3: Expanzív mélyedés 

  

                                 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dragunov.blog.hu/api/trackback/id/tr5072989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miguel · http://miguel.blog.hu 2007.05.09. 23:35:36

Azzal nincs gond, hogy FMJ van betárazva alapból. Kimennek a helyszínre, gőzük nincs, kivel állnak szemben, jó az, ha átmegy az a lövedék árkon-bokron.

De a Széna téren kétszer is volt bent túsztárgyaló, akinek nyilván a tárgyaláson túl olyan feladata is van, hogy alaposan megnézze magának a későbbi célt. Nem tűnt fel neki, hogy nincs rajta lövedékálló mellény? Nem kellett volna azt mondania kifelé menet az ott guggoló fekete ruhásoknak, hogy skacok, JHP kellene, nehogy összetörjük a berendezést?

AkashaTeRománKurva 2007.05.09. 23:52:49

Na figyu te baromarcú (ál)terrorelhárító szakértő!
Gondolom katona se voltál soha, ezért mivel láttál sok filmet és olvastad a googliban, mit használhatnak a kommandósok, ezért most arra tetted fel életed, hogy elmagyarázd, mit-mikor-hogyan és, hogy főleg te jobban tudod, mint az, aki évekig lett képezve erre a feladatra mi?
1. nem voltál ott
2. azt se tudod ilyen helyzetben mi a feladat
3. ha tudnád, mert ki lettél képezve (NEM VAGY!), AKKOR IS TUDHATNÁD, HOGY AZ ELŐRE MEGBESZÉLSZ STRATÉGIA NEM MINDÍG JÖN BE, AHOGY A NAGYKÖNYVBEN MEG VAN ÍRVA, AMI CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ ÉS NEM SZENTÍRÁSOS PARANCSOLAT, ERGO IGY SIKERÜLT AZ AKCIÓ ÉS PONT.
NEM KELL OKOSKODNI, MERT ABBAN A HELYZETBEN EZ ALAKULT.
NEM KELL MEGMAGYARÁZNI, HOGY MIÉRT, MERT AMÍG A KOMMANDÓSNAK 1-2 MÁSODPERCE VAN A DÖNTÉSRE, ADDÍG NEKED NAGY A POFÁD ÉS HÓNAPOKIG RÁGOD A TÉMÁT.
TE MÉG EGY BERETTÁT SE TUDNÁL BETÁRAZNI (gondolom azt se tudod miről beszélek, de sebaj a googliban, majd rákeresel!) de osztanád itt azt észt, elmész te a büdös picsába bazd meg!

Miguel · http://miguel.blog.hu 2007.05.09. 23:57:54

Ilyen alapon nehogy meg merj kérdőjelezni valaha is egy orvost (mondjuk), mert se orvos nem vagy, még a kezedet sem tudod rendesen megmosni, hát majd pont te tudod jobban, hogy miért halt meg egy kisgyerek mandulaműtét közben. Ugye, hogy sántít?

És én bizony marha mérges lennék arra, aki pozdorjává lövi a combcsontomat, még akkor is, ha vegytiszta profizmusból teszi...

Dragunov 2007.05.10. 14:43:17

Én teljesen egyetértek Miguellel, viszont veled Akasha, vagy ki, nem igazán. Azért mert te (feltehetőleg) elolvastál 5 blogbejejegyzést, akkor te már tudod rólam, hogy ki vagyok, mihez értek, és eldöntöd, hogy még egy Berettát se tudok betárazni. Sőt, azt se tudom mi az a Beretta. És mindenhez Google-t használok. És te talán hivatásos terrorelhárító vagy, hogy így bírálsz másokat? És látod itt valahol azt kiírva, hogy HIVATALOS SZAK TOPIC? Nalátod. Talán azért nincs kiírva, hogy hivatalos szak topic, mert nem az. Nem olyan ember írja aki több éve katona, vagy egyéb ilyen feladatot ellátó személy, esetleg szakértő. Amit írtál, és amilyen stílusban, megmutatja a személyiségedet. Másképp gondolnád a történteket, ha neked lőtték volna szét a lábad.

Rik 2007.05.13. 22:17:35

Üdv nektek Biztonsági szakértők!
Először is. Én sem voltam ott a széna téren. Sajnos. Ha megengeditek elsütnék néhány gondolatot. A pocskondiázást kivéve egyet értek a románkurvával, azzal a kivétellel miszerint max 1 mp van döntemi adott esetben. Sajnos a rendőrségen, mint minden állami cégnél minden techikai fejlesztést meg kell előznie egy nagy sajtónyilvánosságot kapott súlyos sérülésnek, ne adj Isten halál esetnek, eseteknek. Vegyük szépen sorba. A jó öreg PA-63 cseréje azután került sor(itt-ott) mikor is Pécs környékén tűzharcba került egy járőrpáros és a "csóri rendőrnek" kevés volt az a javadalmazott lőszer mennyiség.(Még jó, hogy az egyik jól képzett volt.) S lám Pintér apu rögtön kötött a FÉG army-val egy mindenki számára előnyös szerződést és a "csóri járőr" hozzá jutott egy naaagyobb tűzerejű és legalább olyan megbízhatatlan vashoz. Aztán jött egy szerencsétlen reggel és +Boros szds-t+ nem védte meg a bőre. És lám lett lövedék álló mellény. Nem a legjobb, de csak lett valamilyen. Utána a politikai fertő miatt megvadult csőcselék jól helyben hagyta a felső dönésre váró,tétovázó, kétségbe esett vezetésű tömegoszlatásra kijelölt, elavult felszerelésű, javarészt kiképzetlen rendőröet. Ha nem is rögtön, de néhány hónapon belül az ország legtávolabbi vármegyéjéből a Kossuth térre vezényelt vidéki kmb's is vadi új pajzsal, sisakkal, egyébbel feszít a kordon mögött nem beszélve a CPE kitin páncélba öltöztetett REBISZ orkokről. :) Majd el felejtem! Számmal,több helyen! Csukja és vipera nélkül, új gázvetőkkel. De ehhez is mi kellet? Több száz könnyű és súlyos sérülés az MTV székháznál és másnap a Köztársaság téren,Rákoczi úton a Blahánál.(mind két részről) Na meg ugye széleskörű média nyilvánosság. Rá pár hónappal ugye-kanyarodjunk csak vissza topikhoz- egy rambó más "minőségi" akció filmeken felnőtt igazi tahó fejébe veszi a nagy balhét. Ami ugye, hát nem sült el túl jól. Kivonul a TESZ. Teljes harci díszben. Minden számukra rendelkezésre álló eszközzel. Benne a tőlünk nyugatra már sehol sem használt, veszélyesnek ítélt löszerrel. Elvégzik a feladatot. Maxinális hatékonysággal és szakértelemmel. No, de a civil Juliska bácsi és Pista néni megsérül az említett okok miatt. És lett is ígéret meg ígéret új lőszerre. Legközelebb -ne legyen- ,de ahová tartunk hónapok kérdése nem kell 5-6 lövés talán elég 2. Esetleg 1. Mert nem kell behatolni. Csak egy jó mesterlövész, jó puska és tökös parancsnok kell hozzá. Hát így állunk. Csak a tiszán látás kedvéért. Dióhéjban.

Egy uccsó gondolat. Kedves Miguel és Dragunov. Mi a jobb szerintetek? Egy terrorista álltal megölt szülő, rokon, asszony, gyermek, stb, vagy egy terrorelhárító eltal kilőtt elkövető, akin az áthaladó lövedék megsebesít egy ártatlan számlaegyenleg lekérőt. Mit szeretnél jobban? Temetésre vagy kórházba menni? Gyász miatt sírni vagy örömödben sírni mert magadhoz ölelheted egy szerettedet? Mit? MIT? Gondolkozz, tájékozódj és utána legyél szakbarbár vagy halgass.

AkashaTeRománKurva 2007.05.14. 00:43:58

Kedves Miguel!

"Ilyen alapon nehogy meg merj kérdőjelezni valaha
is egy orvost (mondjuk), mert se orvos nem vagy,
még a kezedet sem tudod rendesen megmosni, hát
majd pont te tudod jobban, hogy miért halt meg egy
kisgyerek mandulaműtét közben. Ugye, hogy sántít?"

Igazad van sántít, mert ezen az alapon tényleg nem
lehet meg kérdőjelezni egy orvost se.
Én a te & ti a témához és a történtekhez való
hozzá állásotokat kérdőjeleztem meg, miszerint nem
az a baj, ha így gondolod:

"És én bizony marha mérges lennék arra, aki
pozdorjává lövi a combcsontomat, még akkor is, ha
vegytiszta profizmusból teszi..."

Az a baj, ha csak így tudod értékelni és nem így:

"Mi a jobb szerintetek? Egy terrorista álltal megölt szülő, rokon, asszony, gyermek, stb, vagy egy terrorelhárító eltal kilőtt elkövető, akin az áthaladó lövedék megsebesít egy ártatlan számlaegyenleg lekérőt. Mit szeretnél jobban? Temetésre vagy kórházba menni? Gyász miatt sírni
vagy örömödben sírni mert magadhoz ölelheted egy szerettedet?"

Így gondolom én is, egyetértek Rikkel, ezért is
írtam legelőször, amit írtam.
Hogy nem annyira bőven, mint ő, annak az az oka,
hogy ennyi időt nem szántam rá :)

Kedves Dragunov!

"Én teljesen egyetértek Miguellel, viszont veled
Akasha, vagy ki, nem igazán. Azért mert te
(feltehetőleg) elolvastál 5 blogbejejegyzést, akkor te már tudod rólam, hogy ki vagyok, mihez értek, és eldöntöd, hogy még egy Berettát se tudok betárazni. Sőt, azt se tudom mi az a Beretta. És
mindenhez Google-t használok."

Most itt az a bajod, hogy a "Gondolatok a Széna
térről" című bejegyzésed alapján ítéltelek meg?

"Amit írtál, és amilyen stílusban, megmutatja a személyiségedet."

Mert te itt nem ugyanazt tetted velem?
Hogy a stílusomra figyeltél és az alapján ítéltél
meg, ahelyett, hogy meg értetted volna
mondanivalóm?
Akkor most én paraszt vagyok, hogy téged meg
ítéllek egy bejegyzésed miatt, te meg jó arc vagy,
hogy meg ítélsz a stílusom miatt?
Miguel szavaival élve: "Ugye, hogy sántít?"

"És látod itt valahol azt kiírva, hogy HIVATALOS SZAK TOPIC? Nalátod. Talán azért nincs kiírva, hogy hivatalos szak topic, mert nem az.
Nem olyan ember írja aki több éve katona, vagy
egyéb ilyen feladatot ellátó személy, esetleg
szakértő."

Nem láttam, hogy szak topik...ezért nem kellene
bele szólni és tapasztalat nélkül hülyeséget
írni:)

"És te talán hivatásos terrorelhárító vagy, hogy így bírálsz másokat?"

Igen:)
Először a Rik által is említett FÉG-nél voltam,
mint PFŐ (polgári fegyveres őr).
Aztán kőbányán a gyüjtőben smasszer.
Aztán az IM-nél akciós.

"Másképp gondolnád a történteket, ha neked lőtték volna szét a lábad."

Nem örülnék szét lőtt lábbal...
De ettől még értékelem, ha az erre kiképzett
akciósok életeket mentenek, akár a te anyádét,
akár az én anyámét!
Ott voltam akciósként a rendszerváltás küszöbén (1989 október 23-án), mikor börtönlázadás volt a gyüjtőben.
Nem hallottál róla?
Akkor valamit jól csinálhattunk!
..és nem sérült meg más, csak akinek kellett :)

Kedves Rik!

Örülök, hogy egyetértesz velem.
De kérlek olvass engem figyelmesen, mert nem azt írtam, hogy max 1 mp!

"A pocskondiázást kivéve egyet értek a románkurvával, azzal a kivétellel miszerint max 1 mp van döntemi adott esetben"

Hanem ezt:

"AMÍG A KOMMANDÓSNAK 1-2 MÁSODPERCE VAN A DÖNTÉSRE, ADDÍG NEKED NAGY A POFÁD ÉS HÓNAPOKIG RÁGOD A TÉMÁT."

Tehát 1-2 mp!
Amit írhattam volna ugy is, hogy pár mp.
És természetesen nem az egész akcióra értettem :)

Üdv: ATRK

Dragunov 2007.05.14. 20:58:36

Akasha, ha te tényleg jártas vagy a témában, mert voltál PFŐ, stb. akkor most mond meg őszintén, hogy lehetett volna-e kivitelezni úgy az akciót, hogy ne sérüljön meg senki? Na, mindegy nem is ez a lényeg. Én azért írom ezt a blogot, mert unatkozok, meg azért, hogy más ne unatkozzon, az olyan emberek mint én, akik nem annyira jártasak a témában mint te. Persze olvashatják a magadfajták, is akik értenek hozzá, és nyugodtan javítsanak ki, ha valamiben tévedek, ezt szívesen fogadom. De ha már itt tartunk, írjatok a Ferihegy-es bejegyzésbe, hátha abban is hibádzik valami :)

Rik 2007.05.19. 10:20:45

Üdv! Gondoltam, hogy a "sárga" házból való vagy ATRK. Majd ha Debrecen felé jársz nézd be a Hortobágyra.

ATRK 2007.05.26. 00:12:59

Üdv Rik!
Meghívás elfogadva.
A teljesítés ideje ismeretlen :)
De ha ott vagyok, mégsem kereshetem Riket?!
...vagy igen?!
Megoldom!
süti beállítások módosítása